Gamereclame werkt niet, kont Lara Croft wel

Gamers blijken bij het spelen van het spel Tomb Raider eigenlijk alleen maar te kijken naar de kont van Lara Croft. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van het Britse bedrijf Bunnyfoot. Het bedrijf heeft kijkgedrag in games onderzocht om te kijken of reclame in games succesvol is.

Bunnyfoot gebruikt twee manieren om het kijkgedrag van gamers naar gamereclame te onderzoeken. Een robottechniek bekijkt waar de ogen naar kijken op het scherm. 'Hotspots' worden aangemaakt op het punt waar de gamer kijkt tijdens het spelen van een game. Daarbij worden er fysieke data als hartslag en spierbelasting gemeten om de intensiteit van het moment te bepalen. Als tweede manier laat het bedrijf proefpersonen games spelen met advertenties daarin. Achteraf vraagt het de gamer welke advertenties hij of zij gezien heeft.

Advertenties in games blijken bijna niet te werken. Bijvoorbeeld bij racegames als Project Gotham Racing 3 letten gamers alleen maar op de horizon en op de snelheidsmeter. Advertenties op reclameborden aan de zijkant worden voorbijgeraasd zonder enige interesse.Gamers zien in-gamereclame niet