Vrees voor nieuwe kernproef Noord-Korea

Icoon Noord-KoreaZuid-Korea sluit niet uit dat het communistische buurland Noord-Korea een tweede nucleaire proef wil houden. In het gebied waar Noord-Korea in oktober een kernproef hield, is opnieuw grote bedrijvigheid geconstateerd.

Volgens de Zuid-Koreaanse parlementariŰr Chung Hyung-keun treft Noord-Korea mogelijk voorbereidingen voor een nieuwe kernproef. Chung is lid van de Zuid-Koreaanse parlementaire commissie voor inlichtingendiensten.

Hij repte van hectische toestanden bij een tunnel bij de berg Mantap in Punggyeri, 350 kilometer ten noordoosten van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. De eerste test van een nucleair wapen zou daar op 9 oktober in een tunnel zijn uitgevoerd.

De Zuid-Koreaanse minister van Defensie Kim Jang-soo waarschuwde vorige week dat Noord-Korea mogelijk een tweede test wil uitvoeren om sterker te staan in het internationale overleg over de omstreden nucleaire ambities van het land.

Een nieuwe ronde van dit zeslandenoverleg heeft deze week in de Chinese hoofdstad Peking plaats. Vertegenwoordigers van Noord-Korea, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Rusland, Japan en China nemen aan die gesprekken deel.

In de onderhandelingen eist Noord-Korea onder meer dat Washington bevroren financiŰle tegoeden van het regime vrijgeeft. Het regime in Pyongyang moet rekening houden met nog meer sancties als het niet bereid is tot compromissen in het nucleair overleg.