Ruim 15 procent vuurwerk is gevaarlijk

Meer dan 15 procent van het consumentenvuurwerk is gevaarlijk. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van de Vliegende brigade Vuurwerk van de VROM-inspectie. Het aandeel onveilig vuurwerk is ongeveer even groot als vorig jaar.

Bij testen in 2003 en 2004 was ongeveer een kwart van het vuurwerk onveilig. De gevaarlijke partijen zijn uit de handelgehaald, aldus het ministerie van VROM.

De brigade deed de afgelopen vier maanden testen met vuurwerk. Dat gebeurde in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut bij TNO. Vooral zogenaamde Flowerbeds, waarbij vuurwerk (als het goed gaat) in zes of meer delen verticaal wordt weggeschoten, werden onder de loep genomen.

Flowerbeds
Bij de nieuwe soorten grote Flowerbeds werden geen afwijkingen gevonden. Bij de oudere types bleek een op de tien niet aan de veiligheidseisen te voldoen. De gevaren onstonden bijvoorbeeld doordat het vuurwerk omviel en de projectielen een andere kan op vlogen dan bedoeld.

De onderzoekers testen verder de tijd die de ontsteking nodig had om het vuurwerk te laten ontbranden, minimaal drie en maximaal acht seconden. Hier bleek 4 procent van het vuurwerk fout.Flowerbed