Karwei door het stof na hindoe-wc-bril

 OpmerkelijkBouwmarktketen Karwei is diep door het stof gegaan nadat ze geadverteerd hadden met een opgepimpte wc-bril waarop hindoegod Kali was afgebeeld. De directie heeft aan de Nederlandse hindoegemeenschap haar excuses aangeboden. Ze zeiden niet te hebben geweten dat de afbeelding een heilige uit het hindoegeloof betrof. ''Het is nooit onze bedoeling geweest om de hindoegemeenschap te kwetsen.''

De afbeelding verscheen in reclamefolders over een actie om je eigen wc-bril te ontwerpen. Ook op posters en op de website van de winkelketen was de afbeelding te zien. Daar is die inmiddels verwijderd. De bril was overigens niet te koop. Het was alleen een voorbeeld hoe een eigen wc-brilontwerp er uit zou kunnen zien.

De Nederlandse Hindoeraad stuurde over het gebeuren een boze brief aan de Tweede Kamer. Amsterdamse hindoes spoorden samen met hindoes uit andere steden de ambassade van India aan om bij Karwei te klagen over de 'hindoe-wc-bril'.

Voor de Amsterdamse hindoe Rimpey Kumar gaat het excuus van Karwei nog niet ver genoeg. Volgens hem staat de godin Kali voor moeder, en is het onbestaanbaar dat je op een bril met de afbeelding van je moeder gaat zitten poepen. Hij wil een gesprek om te voorkomen dat zoiets ooit nog eens gebeurd. Karwei zegt open te staan om hun personeel een 'opfris'cursus te geven over het hindoegeloof.



De Amsterdamse hindoe Kumar legt uit