Vissers mogen minder vangen in 2007

Icoon Economie Vissers mogen in 2007 minder vangen en minder op zee varen. De ministers van Visserij van de 25 EU-landen hebben daarover in Brussel een unaniem akkoord bereikt in de nacht van woensdag op donderdag.

De vissers op tong mogen 15 procent minder vangen, die op schol 12,5 procent. De jaren erna staan hen nog meerdere kortingen te wachten tot een totaal van 30 procent, zo is alvast in een beheerplan afgesproken. "Een bittere pil", zei minister Cees Veerman (Visserij). De maatregelen zullen vele vissers brodeloos maken. "We moeten bekijken of een nieuwe saneringsregeling nodig is. Het lijkt me redelijk, maar dat besluit is aan de volgende regering".

De vissers op tong en schol mogen tegelijk 8 procent minder dagen op zee varen. De vissersorganisaties bestrijden het lagere aantal zeedagen. Om de kleine vissen voor de kust te sparen zijn volgens hen juist meer dagen nodig om verder op de zee te vissen. De beperkingen moeten de visstand helpen herstellen en tegelijk de bijvangst van de wel erg zeldzame kabeljauw helpen voorkomen.

Schol en tong zijn van groot economisch belang voor de Nederlandse vissersvloot. De andere toonaangevende soort, blauwe wijting, mag 15 procent minder worden gevangen. "De Europese Commissie heeft blauwe wijting uitgeruild met Noorwegen voor een beetje tong. Een deal die ons niet aanstaat. Maar we kunnen daar niets meer aan doen", zei Veerman, die zich vorig jaar erg boos maakte toen Nederlanders veel minder blauwe wijting mocht vangen.