Jezus mogelijk koning van Polen

Icoon Opmerkelijk Jezus Christus wordt mogelijk koning van Polen. Een groep van 46 Poolse parlementsleden heeft als idee om hem tot koning van Polen te laten uitroepen. Zij hebben daarvoor een wetsontwerp ingediend dat een dezer dagen in de volksvertegenwoordiging wordt behandeld. Dat berichtte het dagblad Rzeczpospolita woensdag.

De volksvertegenwoordigers behoren tot de conservatieve regeringspartij Orde en Rechtvaardigheid (PiS), de nationalistische Liga van Poolse Families (LPR) en de boerenpartij PSL. Zij beroepen zich op de rooms-katholieke traditie van Polen. In de republiek wordt Maria overigens al 350 jaar als 'koningin' vereerd.

Maar niet iedereen is blij over het plan. Zelfs Poolse bisschoppen vinden dat de scheiding van kerk en staat in het geding is. "De afgevaardigden moeten zich bezighouden met wat de grondwet hun opdraagt en godsdienstige instellingen hun werk laten doen", zei bisschop Tadeusz Pieronek. "Het behoeft geen uitleg dat Christus de koning der harten is". Ook bisschop Leszek Glodz van Warschau riep de politici op zich te bemoeien met zaken waarvan zij wél verstand hebben.Toekomstig koning van Polen?