Geen Chinees adoptiekind voor vetzakken

De Chinese overheid laat geen kinderen meer adopteren door buitenlandse ouders die lijden aan ernstig overgewicht. Volgens een van de nieuwe adoptieregels die zullen gelden vanaf 1 mei zijn aspirantouders met een zogeheten BMI-index van meer dan veertig uitgesloten van adoptie.

De Body Mass Index is gebaseerd op de lengte en gewicht van een persoon en geeft een indicatie over mogelijk overgewicht. Bij een score van veertig of meer is sprake van ernstig overgewicht. Tot dusver stelde alleen Taiwan dergelijke harde eisen aan de BMI-score voor adoptie-ouders. De komst van de nieuwe regels is vrijdag bevestigd door de stichting Wereldkinderen, de grootste Nederlandse adoptie-organisatie.

666
Volgens een woordvoerster zijn de nieuwe Chinese regels bedoeld om het aantal adoptieaanvragen terug te brengen. Het aantal ouders dat een Chinees kind wil adopteren is volgens Wereldkinderen tweemaal zo groot als het aantal beschikbare kinderen. Bovendien worden steeds meer Chinese adoptiekinderen opgevangen in eigen land. In 2005 kwamen er 666 Chinese kinderen naar Nederland. De wachttijden kunnen oplopen tot verscheidene jaren.

Een acceptabele BMI-score als eis is volgens Wereldkinderen bedoeld om te verzekeren dat nieuwe adoptieouders gezond genoeg zijn en blijven om een kind op te voeden. Verreweg de meeste Chinese adoptiekinderen gaan naar de Verenigde Staten, waar overgewicht een groot probleem is en waar media woensdag ook uitgebreid berichtten over de nieuwe regels. Het land adopteerde het afgelopen jaar ongeveer 6.500 Chinese kinderen.

Andere nieuwe of aangescherpte regels hebben betrekking op inkomen, leeftijd en ook burgelijke staat. Koppels moeten minimaal twee jaar getrouwd zijn en éénouderaanvragen worden niet langer geaccepteerd. Wereldkinderen benadrukt dat het niet om Nederlandse regels maar Chinese regels gaat. Op de website meldt de organisatie ook dat de nieuwe regels alleen gelden voor nieuwe aanvragen en niet voor mensen die al in de procedure zitten.