Croftybom-gooiers naar moeder en kind worden vervolgd

JustitieDe twee jongens van 14 en 15 jaar die vrijdag in Nijmegen een moeder en kind zouden hebben verwond met een croftybom, worden vervolgd voor het veroorzaken van een ontploffing en openlijke geweldpleging. Dat liet de politie dinsdag weten.

De moeder en haar kind in Nijmegen liepen vrijdag net langs de bom toen deze afging en werden besproeid met de vloeistof. Zij moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen aan brandwonden.

Volgens de politie in Gelderland staan op het veroorzaken van ontploffingen zonder dodelijk gevolg in het volwassenenrecht maximale straffen tot 15 jaar.

De twee Nijmeegse jongens worden volgens de politie tevens vervolgd voor openlijke geweldpleging. De jongens hebben een dagvaarding gekregen, maar zitten sinds vrijdagavond niet meer vast. Wanneer zij voor de kinderrechter moeten komen is nog niet bekend.

Van de vijf jongeren van 14 en 15 jaar die op dezelfde dag met een soortgelijke bom een ezelin op een kinderboerderij in Dordrecht verwondde, zit een 14-jarige jongen nog wel vast.

Een croftybom is gemaakt van een plastic fles met daarin onder meer een ontstoppingsmiddel. Als de bom explodeert, vliegt agressieve vloeistof in het rond.