Palestijnen melden nieuw bestand

Israël/PalestinaRivaliserende Palestijnse partijen zijn een nieuw bestand overeengekomen. Dat meldde de Palestijnse president Mahmoud Abbas dinsdagavond.

De partijen hadden zondag ook een staakt-het-vuren voor de Gazastrook afgekondigd, maar de afspraken werden maandag al geschonden.

Palestijnse premier en de Palestijnse president maanden hun bevolking gisteren tot eenheid. Het geweld tussen rivaliserende aanhangers van de twee leiders, de ernstigste onlusten in tien jaar, eiste dinsdag zeker zes mensenlevens.

Israël
Premier Ismail Haniyah stelde dat de Palestijnen niet elkaar moeten bestrijden, maar hun energie moeten richten op de strijd tegen Israël. ''We zitten allemaal in hetzelfde schuitje'', zei hij in een toespraak op televisie.

President Mahmoud Abbas, de als gematigd geldende politieke opponent van de radicale Haniyah, riep eveneens alle strijdende partijen op de wapens neer te leggen. Hij vroeg hen zich te houden aan het eerder afgesproken staakt-het-vuren ''om onze nationale eenheid te bewaren''.

De jongste golf van geweld brak uit nadat Abbas vervroegde parlements- en presidentsverkiezingen had aangekondigd om uit een politieke impasse te komen. De president ziet zich geconfronteerd met internationaal verzet tegen de regering-Haniyah omdat die Israël niet wil erkennen. De Verenigde Staten en Europese landen troffen financiële sancties tegen het Palestijnse bestuur.

In zijn toespraak noemde premier Haniyah het voorstel voor vervroegde verkiezingen ongrondwettelijk. Eerder had zijn partij Hamas de plannen van Abbas vergeleken met een staatsgreep.

Hamas-voorman Haniyah stelde dat de Verenigde Staten betrokken zijn bij de poging een einde te maken aan zijn regering. ''Er is een onuitgesproken beslissing om de regering omver te werpen, en de Amerikanen leiden deze poging'', stelde Haniyah. Uit opiniepeilingen zou blijken dat bij vervroegde verkiezingen Hamas haar macht verliest.