'Haatzaaien veel harder aanpakken'

JustitieVolgens een rapport dat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, moet haatpropaganda veel harder worden aangepakt door politie en het Openbaar Ministerie. Het rapport is opgesteld door onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Een nieuw kabinet zal met de aanbevelingen aan de slag moeten.

Vooral internet is steeds meer een vrijplaats geworden voor racisten en andere haatzaaiers. De vervolging van lieden die daar groepen tegen elkaar opzetten middels racistische en haatzaaiende uitlatingen, dient dan ook flink opgevoerd te worden.

Van Gogh
Na de moord op cineast Theo van Gogh had Justitie aangekondigd te zullen uitzoeken of belediging en godslastering ruimer strafbaar moeten worden gesteld. Dat blijkt niet nodig omdat dit al prima onder de huidige wetgeving kan worden aangepakt.

Met name het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft daaraan bijgedragen, door diverse malen beperkingen te stellen aan de uitingsvrijheid. Het recht op uitingsvrijheid geldt namelijk niet als mensen alléén maar haat willen zaaien. Dat geldt óók voor uitspraken waarmee personen minderwaardig worden verklaard omdat zij een bepaalde godsdienst aanhangen.

Volgens de onderzoekers moeten politie en het OM dit soort uitlatingen aanpakken ''als deze geen zinnige bijdrage leveren aan het publieke debat''. Daarbij moet volgens het rapport dus scherp gekeken worden naar het internet, waar strafbare uitingen momenteel nagenoeg ongemoeid worden gelaten. Directe oproepen tot geweld op zowel extreemrechtse- als radicale moslimsites zijn daar voorbeelden van.