Minister Kamp boos op Van Bommel

Icoon OorlogIn de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar is een grootscheepse Navo-operatie begonnen. Nederland zal daaraan niet alleen luchtsteun verlenen maar dit keer ook grondtroepen leveren, zo is aangekondigd. De SP is fel tegen, GroenLinks vindt dat dit duidt op een verdere wijziging in de opbouwstrategie van Nederland.

Tijdens het vragenuurtje ging het er hard aan toe, tussen minister Henk Kamp (Defensie - VVD) en Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP).

Update 17.42 uur
Minister Kamp was boos op Van Bommel vanwege diens beschuldiging dat Kamp Nederland de vuile oorlog in Afghanistan intrekt. ''Dit is onheus naar de Nederlandse krijgsmacht en naar het kabinet toe. U zou zich moeten schamen'', zei Kamp.

Kamp: ''Wie is er nu eigenlijk vuil, als er bermbommen worden gelegd die de bevolking treffen?'' De bewindsman werd tijdens het vragenuurtje door GroenLinks en de SP aan de tand gevoeld over de nieuwe grootscheepse operatie tegen de Taliban in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar.

Van Bommel noemt de oorlog vuil, omdat de missie is verkocht als wederopbouw, hoewel er oorlog wordt gevoerd. Bij die gevechten worden Nederlandse militairen betrokken, aldus de SP'er.

CDA, Pvda en VVD op één lijn
De deelname van Nederlandse grondtroepen buiten Uruzgan valt volgens de twee linkse partijen buiten het mandaat. Kamp spreekt dat tegen. Volgens hem gaat het bij de nieuwe operatie Baaz Tsuka om incidentele ondersteuning en valt dat binnen de afspraken met de Tweede Kamer. CDA, PvdA en de VVD vinden dat ook.

Naast Nederlandse luchtsteun, die al vaak buiten Uruzgan wordt ingezet, zullen dit keer ook Nederlandse grondtroepen deelnemen. Het gaat volgens Kamp om honderd militairen van de manoeuvre-eenheid in Kandahar. Zij zitten daar tijdelijk, omdat Nederland nu het commando voert in heel zuid-Afghanistan.

Aan de nieuwe operatie doen vooral Britse, Deense en Estse militairen mee en kan die enkele weken duren. De Nederlanders zijn op dit moment nog niet erbij betrokken maar dat kan wel gebeuren.

Volgens Kamp is de operatie een vervolg op de voorgaande operatie Medusa in september, ook in Kandahar. De Taliban zijn daarna op diverse fronten teruggekeerd en plegen (zelfmoord-)aanslagen. De ISAF-troepen willen de Taliban isoleren en afscheiden van de bevolking.