LibiŽ geeft zes buitenlanders de doodstraf

Icoon BuitenlandsDe Palestijnse arts en vijf vrouwelijke Bulgaarse verpleegkundigen die in LibiŽ terechtstonden voor het besmetten van ruim vierhonderd kinderen met bloed dat met hiv was besmet, hebben de doodstraf gekregen. Dat blijkt uit het dinsdag voorgelezen vonnis van een Libisch gerechtshof.

Het hof onder leiding van rechter Mahmoud Haouissa nam de eis van het Openbaar Ministerie over. Eind jaren negentig zouden de zes in totaal 426 kinderen in de havenstad Benghazi hebben besmet. Ze zitten sinds maart 1999 vast en werden in mei 2004 ook al ter dood veroordeeld. Het Libische hooggerechtshof verwees dat vonnis in december 2005 naar de prullenbak.

De zes werden in 1999 gearresteerd. Zij zouden kinderen in een ziekenhuis in Benghazi besmette bloedproducten hebben gegeven in een poging een geneesmiddel te vinden, zo beweren de LibiŽrs. De Bulgaarse autoriteiten hebben altijd beweerd dat de besmetting het gevolg is van de slechte hygiŽne in de Libische ziekenhuizen. De arts en de verpleegsters gaan in beroep tegen de doodstraf bij het Libische Hooggerechtshof.Een deel van de ter dood veroordeelden.