'Bewegen moet ook op schijf van vijf'

GezondheidDe schijf van vijf van het Voedingscentrum moet weer worden aangepast. Er moet meer vis, fruit en groente op, want Nederlanders eten dat te weinig. Maar minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) wil dat er net als in België een tekentje voor bewegen op komt.

De Belgen hebben op hun voedselkaartje een zwemmer, fietser en hardloper afgebeeld. ''Wellicht moet Nederland dit voorbeeld volgen'', zei de minister maandag bij het in ontvangst nemen van de nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding van de Gezondheidsraad.

De raad adviseert twee keer per week een portie vis, waarvan minstens één keer een vette vis, magere melk en mager vlees, meer groente (150-200 gram per dag) en niet één, maar twee appels of bananen per dag. Verder is dagelijks 30 tot 40 gram vezels uit fruit en volkoren graanproducten als brood nodig.

Twee glazen alcohol
Mensen moeten minder zout eten (niet meer dan 6 gram per dag) en minder onverzadigde vetzuren tot zich nemen. Mannen mogen niet meer dan twee en vrouwen niet meer dan één glas alcohol per dag. Daarnaast moet iedereen minstens een half uur per dag bewegen. Maar wie meer eet of wie te dik is moet dat opvoeren tot een uur per dag.

Het is voor het eerst sinds twintig jaar dat de Gezondheidsraad richtlijnen voor gezonde voeding heeft opgesteld. Sinds 1986 is er veel veranderd. Mensen eten minder ongezond vet en iets meer vis. Maar er wordt minder groente en fruit gegeten dan vroeger.

Minister Hoogervorst raadt zowel de frisdrank en voedingsindustrie als scholen, ouders en ggd-en aan om met het rapport aan de slag te gaan. Zo moet de industrie stoffen die niet bijdragen aan goede voeding, zoals toegevoegde suikers, zout, verzadigde vetzuren en transvetzuren tot een minimum beperken.