Oudste man van Nederland viert 107e verjaardag

Icoon BinnenlandsDe oudste man van Nederland is zondag 107 jaar oud geworden. Johannes Leendert van der Giessen uit Rotterdam vierde zijn verjaardag thuis met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Hij woont samen met zijn jongste zoon (66) in de woning waar hij 70 jaar geleden introk.

,,Het is erg druk hier in de huiskamer. Vanochtend is de burgemeester langs geweest en buiten hangen vlaggen'', zegt de krasse Van der Giessen, die echter niet het achterste van zijn tong laat zien. Over cadeaus en taart, doet hij bewust het zwijgen: ,,Dat is privé''.

Van der Giessen werd op 17 december 1899 geboren in Rozenburg. Hij is de enig overgebleven Nederlandse man die in drie eeuwen leefde. Sinds 1985 is Van der Giessen weduwnaar. Op wat kleine ongemakken na, maakt hij het goed.

De hoogbejaarde noemde het eerder geen bijzondere prestatie om zo oud te worden. ,,Ik heb tot mijn pensioen dag en nacht keihard gewerkt en rook nog steeds elke dag mijn pijp en sigaar. Nu ben ik een dure klant van de AOW'', lacht hij.

Tien vrouwen zijn ouder dan de 107-jarige Rotterdammer, blijkt uit gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De 108-jarige Grietje Jansen-Anker uit Middelburg is momenteel de oudste inwoner van Nederland.