Vliegverkeer Gibraltar en Spanje hersteld

Icoon BuitenlandsVoor het eerst in een dikke vijftig jaar is in Gibraltar weer een Spaans passagiersvliegtuig geland. Op het zelfde moment landde in Madrid een toestel uit Gibraltar, dat bij Groot-Brittannië hoort.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia gaat vanaf nu weer dagelijks vliegen op Gibraltar. De Britse maatschappij GB Airways begint pas volgend jaar mei met vluchten naar Madrid. Dit alles ten gevolge van een in september gesloten akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Gibraltar over het laatstgenoemde land. Bij dit akkoord werd onder andere besloten de onderlinge samenwerking, en dan vooral die van het weg- en luchtverkeer, te verbeteren.

Gibraltar kwam in 1713 in de handen van de Engelsen. In 1954 verbrak de Spaanse dictator Franciso Franco de vliegverbindingen met Gibraltar, na een bezoek van de Britse koningin Elizabeth II aan Gibraltar, wat hij als provocatie opvatte. In 1969 sloot Spanje de landroute naar het schiereiland. Deze verbinding werd pas in 1985, een jaar voor Spanje toetrad tot de EU, weer heropend.

Met dank aan calvobbes voor de submit.