Wetenschappers vinden vloeibaar condoom uit

Icoon WetenschapEen nieuwe gel zou dé oplossing zijn voor vrouwen die geen aids willen krijgen en geen mogelijkheid hebben de man een condoom te laten gebruiken. De gel wordt vloeibaar als deze in contact komt met sperma, en laat dan een antivirale stof vrij.

Uitvinder van het product, Patrick Kiser, noemt het een moleculair condoom. De onderzoeker heeft, samen met zijn collega's van de universiteit van Utah, een stof ontwikkeld die vloeibaar is bij kamertemperatuur, maar bij een hogere temperatuur in een gel verandert. Dit gebeurt dus ook als de gel in wordt gebracht in de vagina, en deze laat zo een beschermend laagje achter. Bij contact met sperma verandert de gel echter weer in een vloeistof, onder invloed van het verschil in zuurgraad.

Je zult misschien denken dat een condoom dat verdwijnt als het in contact komt met sperma niet zo handig is, maar volgens Kiser is niets minder waar. Hij zegt dat dankzij een antivirale stof, die in de gel zal worden gemengd, besmetting voorkomen zal kunnen worden. Deze stof komt namelijk pas vrij bij het van de gelfase naar de vloeistoffase gaan van het "condoom". Dat is meestal ook het moment waarop de grootste invloed van virussen, waaronder aids, komt. De middelen worden op dit moment getest, en Kiser denkt hier over vier jaar mee klaar te zijn. Hierna zullen er pas praktijktests uit worden gevoerd, en als alle tests goed verlopen, koop je je condoom in 2016 in een tubetje.