Bemiddelingspoging Hamas en Fatah

Icoon IsraŽl/PalestinaEgypte probeert te bemiddelen in het conflict tussen de Palestijnse bewegingen Hamas en Fatah. De afgelopen dagen zijn de spanningen tussen beide partijen hoog opgelopen. Egyptische functionarissen hebben in Gaza-stad al met Hamas gesproken, aldus de BBC.

De ruzie tussen Hamas van premier Ismail Haniyah en de Fatah-partij van president Mahmoud Abbas kan nog verder oplopen als Abbas zaterdag tijdens een rede in het parlement een oproep doet om vervroegde parlementsverkiezingen te houden. Hamas verzet zich hier fel tegen.

Hamas beschuldigt een Fatah-topman ervan achter een mislukte 'moordaanslag' op Haniyah te zitten. Die kwam onder vuur te liggen toen hij donderdag naar Gaza terugkeerde na een rondreis door de regio. Hamas legt de schuld voor de aanval bij Mohammed Dahlan, de chef van Fatah in Gaza.

Vrijdag kwam het opnieuw tot ongeregeldheden tussen aanhangers van beide bewegingen. Daarbij viel in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever zeker ťťn dode toen veiligheidstroepen loyaal aan Fatah het vuur openden op demonstranten van Hamas. Er vielen 32 gewonden.