Fans welkom op begrafenis Robert Long

MuziekRobert Long wordt zaterdag 23 december begraven. Dat heeft zijn manager vrijdag bekendgemaakt. De uitvaart is op de rooms-katholieke begraafplaats Sint Petrus Banden in Den Haag.

De fans van de zanger zijn welkom op de begrafenis, zo heeft echtgenoot Kristof Rutsaert besloten. Long overleed woensdagavond aan de gevolgen van kanker. Twee dagen eerder was bekend geworden dat de artiest ernstig ziek was en nog maar zeer kort te leven had. Long is 63 jaar geworden. Op 6 december 2005 trad hij in het huwelijk met zijn 28 jaar jongere Vlaamse vriend en manager Kristof Rutsaert.

Unit Gloria
Robert Long werd op 22 oktober 1943 in Utrecht geboren als Jan Leverman. Op 14-jarige leeftijd al werd hij muzikaal actief. Zijn eerste hitsuccessen dateren van 1967 toen hij de zanger werd van de popgroep Gloria, later Unit Gloria, die hits scoorde als 'The Last Seven Days'. Vanaf toen hanteerde hij ook de naam Robert Long. In 1971 besloot hij een solocarrière op te bouwen. Dat lukte aardig met de Engelstalige singles 'I believe in love' en 'Let us try'.

Vroeger of Later
De grote doorbraak kwam echter in 1974 met de Nederlandstalige plaat Vroeger of Later, die liefst 118 weken in de LP Hitlijsten stond. 500.000 exemplaren gingen over de toonbank. Long wisselde tedere liefdesliedjes als 'Kalverliefde' af met maatschappijkritische en tegen geloof en kerk gerichte teksten als 'Het leven was lijden', 'Jezus redt' en 'Allemaal angst'.

Drie jaar later kwam de opvolger 'Levenslang' uit, die met een Edison werd onderscheiden.

Na de lp 'Vroeger of Later' kwamen tot 2006 ongeveer twintig albums die regelmatig met goud en platina werden bekroond. Verder ontving Robert Long zes Edisons, de Visser Neerlandiaprijs voor zijn totale oeuvre, een Zilveren Harp, een Gouden Harp en een Gouden Palm.

Recalcitrant
Long schopte tegen heilige huisjes met liedjes over de kerk, homoseksualiteit en hypocrisie. Die recalcitrantie groeide uit tot zijn handelsmerk. Daarnaast stond hij bekend als een van de grootste zangers en tekstschrijvers van de Lage Landen met zijn duidelijke uitspraak en gevoel voor de Nederlandse taal.

Eind 1988 voltooit hij samen met Dimitri Frenkel Frank een bijzonder werkstuk, de musical Tsjechov. Een nummer daaruit wordt ook een grote singlehit: 'Vanmorgen vloog ze nog'.

Heel wat kritiek valt Robert ten deel wanneer hij in 1987 voor de TROS het tv-programma 'Mijn Geheim' gaat presenteren. Het deert Long nauwelijks, het programma is succesvol en Robert was weer een ervaring rijker. Vanaf 1989 presenteerde hij jarenlang het tv-programma '10 voor taal'.

In de jaren 90 brengt Long diverse cd-albums uit, waaronder 'Voor mijn vrienden', die moeiteloos de gouden status haalt. Eind jaren '90 trekt hij na jarenlange afwezigheid weer eens de theaters in. Het publiek is meteen weer razend enthousiast en zijn programma's trekken tussen 1997 en 2000 weer volle zalen. Ook na 2000 blijft Long cd's uitbrengen en theatershows schrijven. In 2003 wordt hij echter getroffen door een artrose en moet hij meer dan een half jaar herstellen. In 2005 wordt Robert getroffen door een hartinfarct. Eind 2006 is Long druk bezig met de voorbereiding van een nieuwe theatershow als er bij hem een ernstige vorm van kanker wordt geconstateerd. Binnen twee weken is hij overleden.



Recalcitrant gebleven
Submitter:  Bron: ANP / FOK!