Gemeente zet filmpjes ongelukken online

Icoon OngelukDe gemeente Midden-Delfland heeft filmpjes van verkeersongevallen op haar website gezet. Het gaat om ongelukken bij een zogeheten verkeersdoseerinstallatie op de Rotterdamseweg in Schipluiden. Doel is om automobilisten voor te lichten en te voorkomen dat meer ongevallen gebeuren.

De installatie bestaat uit een paaltje dat midden op de weg staat. Als er een auto aankomt, zakt het de grond in. Het mechanisme laat voertuigen op die manier een voor een passeren. Bestuurders veroorzaken ongelukken doordat ze niet op hun beurt wachten en achter andere auto's aanrijden terwijl de paal net weer omhoog komt.

Op de site is, wanneer deze niet is overbelast, onder meer te zien hoe een auto over de paal heenrijdt, de lucht in vliegt en enkele meters verder weer neerkomt. Naast opnames van soortgelijke ongelukken, kunnen bezoekers van de website ook een filmpje bekijken over hoe het wel moet.

De installatie staat sinds 1 juni op de Rotterdamseweg. Sindsdien hebben al dertien ongevallen plaatsgevonden. Doel van het mechanisme is om sluipverkeer tegen te gaan. Doordat automobilisten steeds even moeten wachten tot het paaltje de grond in is gezakt, zijn ze niet langer sneller uit door over de Rotterdamseweg te rijden.

Hulpverleners proberen een gelanceerde auto weer op zijn wielen te zetten.
'Nee hŤ, niet weer zo'n loser...'