15 jaar cel voor folteren Belgische bejaarde

Icoon MisdaadIn België zijn gisteren drie jongemannen tot een fikse celstraf van ieder 15 jaar veroordeeld wegens het folteren van een 84-jarige vrouw bij een overval. De mannen kwam daarmee nog goed weg want er was tegen hen tussen de 20 en 30 jaar geëist.

De drie, Riad Lahmidi (21), Nouredine Amira (21) en Billal Ould Haj (20), overvielen in 2003 de bejaarde Anna-Maria Reyntjens in haar woning in Sint-Agatha-Berchem en eisten geld. Toen de bejaarde dame dat niet kon geven, werd ze vastgebonden waarna vooral Billal Ould Haj haar urenlang af en toe met een hamer op het hoofd sloeg om zijn eis kracht bij te zetten. Ook doofden de mannen brandende sigaretten op haar armen uit en staken ze haar haar in brand. Tevens werden haar voeten en knieën gebroken. Ze is hierdoor blijvend invalide geworden.

De verdediging van Riad Lahmidi voerde zijn jonge leeftijd aan als verzachtende omstandigheid, evenals het feit dat hij eerder nog niet in aanraking was gekomen met het gerecht. Ook de verdediging van Nouredine Amira wees op de jonge leeftijd en de afwezigheid van eerdere veroordelingen. Eén van de advocaten van Billal Ould Haj sprak de hoop uit dat zijn cliënt nog in de maatschappij zou kunnen integreren.

In België ontstond eerder dit jaar grote ophef over Billal Ould Haj, toen een kandidate voor de miss verkiezingen van België, miss Brussel Halima Chehaďma, contact had gehad met haar ex-vriend toen hij was ontsnapt. Er verscheen zelfs een foto in de media van het stel met de baby van Hajs zus op de armen. Vooralsnog is Chehaďma nog steeds een van de kanidates voor de verkiezing die op 19 december plaatsvindt.Miss Chehaďma en folteraar Ould Haj