SP schorst Amsterdamse deelraadsleden

Het partijbestuur van de Socialistische Partij (SP) heeft vanavond fractievoorzitter Gerrit Herders (foto) van de SP in het Amsterdamse stadsdeel Zuideramstel en zijn fractiegenoot Anja Veenstra op non-actief gezet. Reden is een artikel in De Volkskrant van vandaag, waarin Herder er van wordt beschuldigd de sociale huurwoning van zijn vriendin Veenstra in de jaren 90 voor dubbel geld illegaal te hebben doorverhuurd aan studenten.

Herder en Veenstra ontkenden in De Volkskrant dat ze dat gedaan hadden. Maar de toenmalige studenten overhandigden aan de krant een door Herders ondertekend huurcontract. Inmiddels hebben de twee SP'ers hun aanvankelijke ontkenning aangepast en toegegeven dat zij de woning jarenlang hebben doorverhuurd. Maar volgens Herders was er niks illegaals aan omdat zijn vriendin in het buitenland zat. Alhoewel hij niet zeker zegt te weten hoe de regels voor onderverhuur zijn.

''Ik wil er niet teveel woorden aan vuil maken. Of het nou illegaal was of niet, we hebben ons niet verrijkt hoor. De woning werd gemeubileerd verhuurd. En je moet natuurlijk ook de onroerende zaakbelasting meetellen en gas, water en licht.''

Speerpunt
Het bestrijden van illegale onderhuur is ťťn van de speerpunten van de SP. Dat is dan ook de reden dat het bestuur de twee onmiddellijk heeft geschorst. SP-bestuurder Arjan Vliegenthart zegt niet te twijfelen aan de echtheid van het illegale huurcontract, waarmee Herders in de jaren negentig de woning van zijn vriendin Veenstra voor de dubbele prijs verhuurde aan studenten. Maar de twee moeten wel in de gelegenheid worden gesteld een verweer te voeren.

Ook de gemeentelijke Dienst Wonen stelt een onderzoek in naar de illegale verhuur door de twee SP-raadsleden. Medio volgende week wordt het resultaat bekend gemaakt.