Seksschandaal in Polen

Icoon BuitenlandsGazeta Wyborcza - de grootste krant van Polen - heeft een interview gepubliceerd dat tot flinke opschudding heeft geleid in het grotendeels Rooms-Katholieke Polen. Het vraaggesprek onthult dat enkele politici, waaronder de vice-premier, vrouwen tot seks hebben gedwongen in ruil voor politieke baantjes. Hierop is een debat losgebarsten, waarin de woorden 'schaamteloosheid', 'kabinetscrisis', 'DNA-test' en 'staatsgreep' centraal staan.

"Schaamteloos", zo betitelt de Poolse premier de situatie. Jaroslaw Kaczynski is zijn naam. Hij heeft met zijn partij 'Recht en Rechtvaardigheid' de verkiezingen gewonnen, omdat de Poolse burger zich kan vinden in zijn moreel-conservatieve ideeŰn. Kaczynski wilde het land met een morele revolutie zuiveren van 'linkse kwalen'. Toen kwam opeens Gazeta Wyborcza met het gewraakte artikel op de proppen, waaruit bleek dat verschillende politici van de meeregerende partij 'Samoobrona' (=zelfverdediging) geen schoon geweten hebben.

Een van hen is vice-premier en minister van landbouw, Andrzej Lepper. Deze man raakte eerder in opspraak, met de woorden "een prostituee kun je niet verkrachten". Hij zei dit nadat een partijgenoot hiervan was beschuldigd. Nu wordt hij zelf beschuldigd, door ene Aneta Krawczyck, die beweert dat zij uit geldnood het bed met hem en een ander Samobroona-lid heeft gedeeld. Het resultaat hiervan, een dochter, zouden zij hebben willen vernietigen, door de zwangerschap in de 6e maand te laten beeindigen - zonder succes. Naar aanleiding van al deze aantijgingen kwam ook de eerder genoemde moraalridder, premier Kaczynski, onder druk. Een breuk binnen de coalitie leek onvermijdelijk.

Het verhaal heeft echter een onverwachte wending gekregen. Dit weekeinde wees een DNA-test uit dat de beschuldigde Samobroona-leden niet de vader kunnen zijn van Krawczycks dochter. De ondergedoken Samobroona-leden konden weer opgelucht adem halen. Zij kwamen weer in de openbaarheid, en beschuldigden de pers van al het onheil. Gazeta Wyborcza zou uit zijn op een staatsgreep, en om dit te voorkomen, moest de perswet worden aangescherpt, en de grootste krant van Polen worden verboden.

Het seksschandaal is hiermee niet ten einde gekomen. Ook andere vrouwen hebben inmiddels aangegeven te zijn misbruikt door dezelfde politici. De crisis in het kabinet is daardoor weer opgelaaid, en alle ogen zijn gericht op premier Kaczynski. Overigens is het blazoen van deze moraalridder ook niet smetteloos. Hij zwoer vorig jaar dat hij geen premier zou worden als zijn tweelingsbroer Lech Kaczynski tot president zou worden gekozen, om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Die belofte heeft de premier verbroken.