Ontkennende Julien C. blijft voorlopig in de cel

De rechtbank in Breda heeft vandaag de voorlopige hechtenis van de 22-jarige verdachte van de moord op basisscholier Jesse Dingemans uit Hoogerheide met negentig dagen verlengd. Een woordvoerder heeft dat meegedeeld.

Julien C. werd op 1 december in Hoogerheide gearresteerd in de buurt van de school waar kort tevoren Jesse Dingemans om het leven was gebracht. Justitie heeft laten weten dat de resultaten van het onderzoek naar de moord steeds nadrukkelijker wijzen op zijn betrokkenheid. De verdachte heeft erkend dat hij op de school was, maar ontkent de betrokkenheid bij de dood van het jongetje. Volgens zijn advocaat Henk van Asselt heeft hij een bizar verhaal en hult hij zich inmiddels in stilzwijgen.

Van Asselt meldde donderdag dat de ernst van de verdenkingen volgens de rechter toelaten dat de hechtenis van zijn cliŽnt met drie maanden wordt verlengd. Ook de beperkende maatregelen zoals een verbod op contact met de buitenwereld blijven gelden, legde hij uit.

Woensdag werd bekend dat de verdachte onder voortdurend cameratoezicht staat. Justitie is bang dat hij zichzelf of anderen iets anders aandoet, leidde de raadsman daaruit af. Tijdens ontmoetingen worden de advocaat en verdachte gescheiden door een glazen wand.

Justitie werkt met vijf officieren en dertig rechercheurs aan het onderzoek. Om het ontstaan van dwalingen of een tunnelvisie te voorkomen is bovendien een schaduwteam ingeschakeld en heeft een hoogleraar forensische psychologie de verhoren van de verdachte bijgewoond.