Verdonk: Ik ben nog steeds recht door zee

Icoon Politiek VVD-minister Rita Verdonk van Integratie en Jeugdbeleid stelt nog steeds recht door zee te zijn, nadat het kabinet toch akkoord is gegaan met een uitzetstop voor uitgeprocedeerde asielzoekers. "Ik ben nog steeds recht door zee, maar ik neem ook verantwoordelijkheid voor het landsbelang", aldus de politica. Ze vindt de uitzetstop nog steeds onverantwoord en onuitvoerbaar en is daarom van haar post afgestapt.

Ook vindt Verdonk niet dat ze nu een verkapte staatssecretaris is. "Ik ben nog steeds minister voor Integratie". De bewindsvrouw benadrukte dat zij en de overige VVD-ministers hun ontslag al hadden aangeboden. Daarop had premier Jan Peter Balkenende een spoedberaad ingesteld, om ervoor te zorgen dat de kabinetsleden toch aan zouden blijven "in het landsbelang". De VVD-ministers gingen daar uiteindelijk mee akkoord.

Geert Wilders van de PVV had kritiek op de VVD. Rutte geeft toe dat deze beslissing op korte termijn wellicht schadelijk is voor de VVD. "Maar op de lange termijn zal de beslissing van de VVD goed zijn voor de partij", aldus Rutte. Hij hoopt dat mensen inzien dat de VVD het landsbelang voorop stelt aan partijpolitieke belangen.Nog steeds recht door zee