Vos: ambtenaar schuldig aan gifschipaffaire

De Amsterdamse GroenLinks-wethouder Marijke Vos van Milieu legt de schuld van het debacle met gifschip Probo Koala volledig bij haar topambtenaar Joke Goedhart. Een onafhankelijke onderzoekscommissie concludeerde onlangs dat Vos ingeschakeld had moeten worden toen deze zomer bleek dat van alles mis was met het gifschip dat later een drama veroorzaakte in Ivoorkust, waar tien doden vielen en duizenden mensen gewond raakten.

Volgens Vos heeft Goedhart verzuimd om haar op de hoogte te stellen van de problemen met het schip, toen het in de Amsterdamse haven lag. Joke Goedhart, directeur van de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht, vertelde volgens Vos pas over de affaire toen de doden in Ivoorkust al waren gevallen.

Tegen topambtenaar Goedhart worden evenwel geen maatregelen genomen. Sterker nog, zij wordt binnenkort benoemd tot stadsdeelsecretaris - de hoogste ambtenaar - in Zeeburg. Er zou geen sprake zijn van wegpromoveren, omdat die overgang al langer in het vat zat.

De Amsterdamse SP-fractie stelde gisteren voor humanitaire en juridische steun te geven aan Abidjan, de stad in Ivoorkust waar de Probo Koala haar giftige lading dumpte. Wethouder Vos ziet daar echter niets in, omdat Amsterdam ''op geen enkele wijze verantwoordelijk is'' voor het drama.