Minder bloed in hersenen bij orgasme vrouw

Icoon Medisch Dat vrouwen de controle over zichzelf verliezen als ze een orgasme krijgen, komt doordat de linker orbito-frontale kwab van hun hersenen dan minder doorbloed is. Dit blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

"Het is voor het eerst dat de hersenactiviteit van vrouwen tijdens het orgasme is onderzocht", aldus een woordvoerder. "Uit hersenscans blijkt dat de linker orbito-frontale kwab tijdens het orgasme minder doorbloed is dan tijdens een toestand van hoge seksuele opwinding zonder orgasme. We weten dat dit gebied betrokken is bij in toom houden van allerlei driften", zegt neuroanatoom Janniko Georgiadis.

De resultaten zijn gebaseerd op de gegevens van twaalf vrouwen, samen goed voor twintig orgasmes. Hoewel er nog geen directe klinische toepassingen zijn, hoopt Georgiadis met zijn onderzoek wel bij te dragen aan het oplossen van seksuele problemen. "Vrouwen die geen orgasme kunnen krijgen kunnen dat als een groot gemis ervaren. Je wilt niet weten welke kunstgrepen ze uithalen om die climax toch te bereiken".