Verdonk krijgt andere ministerspost

Icoon Politiek De VVD-minister Rita Verdonk zal aanblijven als minister na de motie van afkeuring. Wel is er een wijziging in haar ministerspost. Ook de andere VVD-ministers blijven aan. Het CDA heeft de VVD-ministers verzocht aan te blijven in het landsbelang. Dat blijkt uit een verklaring van Jan Peter Balkenende.

Verdonk zal het deel Vreemdelingenzaken van haar departement afstaan aan CDA-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Verdonk is daar dan niet meer verantwoordelijk voor. Verdonk houdt het departement Integratie en krijgt het deel Jeugdbeleid van Hirsch-Ballin daarvoor terug.

Het kabinet komt de Tweede Kamer tegemoet, omdat het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers tot een volgend kabinet stopgezet zal worden. Deze groep zal kleiner zijn dan de Kamer wilde. Hirsch Ballin zal ervoor zorgen dat uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen niet meer uitgezet worden. De VVD-ministers distantiŽren zich openlijk van dit standpunt, maar blijven aan voor het landsbelang.

"Als dit een missionair kabinet geweest, waren we uiteraard uit het kabinet gestapt", aldus Rutte. "Dit is de enige mogelijkheid om het land bestuurbaar te houden". Zalm vindt dat de linkse partijen in een eigen kabinet hun beleid moeten doorvoeren. "Het is een gedrocht dat geforceerd is door de Kamer. Liberalen zitten niet in het kabinet om alvast links beleid uit te gaan voeren. Een VVD-minister kan een dergelijk besluit niet voor haar rekening nemen. Daarom is besloten tot een portefeuilleruil", aldus Zalm. Eigenlijk wil hij opstappen, maar dat kan niet. "Het ontslag is al aangeboden bij een demissionair kabinet. Door zeven ministers uit het kabinet te trekken, komen er grote problemen met de bestuurbaarheid van het land. Maar we zijn het absoluut niet eens met het besluit dat genomen is", gaat Zalm verder.

Morgenochtend om kwart over tien zal een debat volgen met de Tweede Kamer over dit compromis.
Submitter:  Bron: NOS / NOVA