Nieuw rechtsextremisme vergt andere aanpak

Hoewel de rol van rechtsextremisme in de politiek lijkt uitgespeeld, vormen rechtsradicale uitingen op internet een nieuwe bedreiging. Door racistische uitingen op internet, extreemrechtse gabbers en een verdere radicalisering ontstaan tot geweld geneigde neonazigroepen.

Dat staat in de rapportage van de Monitor Racisme en Extremisme van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting. Woensdag werd het rapport gepresenteerd. Volgens de onderzoekers vraagt het hedendaags rechtsextremisme om een nieuwe aanpak zoals het actief stimuleren van deradicalisering. Men zou daarbij kunnen leren van de successen en mislukkingen van de aanpak van rechtsextremisme in Duitsland, exit-counseling genaamd.

Daar wordt bijvoorbeeld aan vaste leden van rechtsextreme groeperingen hulp geboden als zij willen uittreden. Een andere manier om het extremisme de kop in te drukken is het beter benutten van het strafrecht.

De onderzoekers namen verschillende onderwerpen onder de loep zoals extreemrechts geweld, antisemitisme, islamofobie, extreemrechtse formaties, radicalisering van moslimjongeren en opsporing en vervolging van discriminatie.