Kritiek op Jeugdzorg na dood 5-jarig jongetje

BinnenlandsDe 27-jarige moeder uit Apeldoorn die afgelopen weekend tegen de politie vertelde dat ze haar 5-jarige zoontje Metehan had vermoord, bedreigde haar kind al eerder. Dat zei de directeur van een woon- en leefvoorziening in Ommeren, waar de jongen even heeft gewoond, gisteren in het tv-programma Netwerk.

Moeder Hulya K. kon in de tijd dat haar zoontje bij de instelling verbleef, alléén onder strenge voorwaarden contact hebben met Metehan. Die regel was juist ingesteld omdat de angst bestond dat ze hem iets aan zou doen.

Toen de jongen naar een pleeggezin ging, mocht de moeder hem ineens een dag of een weekend zonder toezicht meenemen. De directeur zegt daarover bij Jeugdzorg aan de bel te hebben getrokken.

De pleegouders van Metehan hebben twee weken geleden de gezinsvoogd gewaarschuwd. Oók trokken ze aan de bel bij de GGZ in Eindhoven, waar de vrouw werd behandeld. Dat deden ze nadat de moeder tegen de pleegouders had gezegd dat ze zelfmoord wilde plegen. Zij drongen er bij jeugdzorg en de GGZ op aan om actie te ondernemen, maar beide instanties namen het dreigement volgens hen niet serieus.

Jeugdzorg Gelderland en de GGZ Eindhoven zeggen in een reactie dat ze de signalen van de pleegouders en de directeur ''wel serieus'' hebben genomen. Volgens de beide instellingen kon niet worden voorzien dat de vrouw haar kind wat zou aandoen.

Hulya K. leefde gescheiden van de vader van Metehan en woonde zo'n drie jaar in een flat in Apeldoorn-Zuid. Ze stond in de buurt bekend als een rustige moderne en sociale Turkse vrouw. Zij had een Nederlandse vriend.