Plesiosaurusbotten gevonden in Antarctica

Icoon Wetenschap Wetenschappers uit de Verenigde Staten en ArgentiniŽ hebben een skelet van een jonge plesiosaurus gevonden in Antarctica. Dat hebben de wetenschappelijke instituten U.S. National Science Foundation en Argentine Antarctic Institute gemeld. De plesosaurus was een dinosaurussoort die 70 miljoen jaar geleden in het water leefde.

"Het fossiel is ťťn van de meest complete plesiosaurusskeletten ooit gevonden en is het beste skelet dat uit Antarctica komt", aldus de U.S. National Science Foundation. Het skelet is ongeveer 1,5 meter lang en vooral het gebied waar de maag zich bevindt is erg goed bewaard gebleven.

De plesiosaurussen zwommen in oceanen in het Antarctische gebied, toen de aarde veel warmer was dan nu. "De onderzoekers speculeren dat hevige vulkaanuitbarstingen voor de dood van het dier hebben gezorgd", stond in een verklaring. Waarschijnlijk werden in dit gebied plesiosaurussen geboren en moesten ze hier blijven tot ze oud genoeg waren om naar de grote wateren te gaan.

Het was niet makkelijk om het skelet op de graven in Antarctica. Het vroor ontzettend en er waren windsnelheden van meer dan 110 kilometer per uur. "De grond was zo bevroren dat gereedschap door midden brak", aldus de verklaring. Ook waren de botten zo zwaar dat vijf personen nodig waren om deze de helikopter in te tillen.Plesiosaurus