Beveiliger begeleidt tbs'er op verlof

Icoon MisdaadEen tbs'er die met begeleid verlof gaat, krijgt voortaan indien nodig ook een beveiliger aan zijn zijde om te voorkomen dat hij er vandoor gaat. Tot nu toe gingen er alleen socio-therapeuten mee.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) kondigde de beveiligingsmaatregel dinsdag aan in een brief aan de Tweede Kamer. De bewaker is speciaal opgeleid om tbs'ers buiten de kliniek te begeleiden. Of de beveiliger bewapend op stap gaat, is nog niet bekend. Begin volgend jaar komt er een voorstel voor een geweldsinstructie, waarin komt te staan of en in welke gevallen dat dan eventueel nodig is, zei een woordvoerder van de minister in een toelichting.

Beveiligd verlof is een nieuwe fase in het begeleid verlof, dat uiteindelijk moet leiden tot een veilige terugkeer van de tbs'er in de samenleving. Recente ontsnappingen van tbs'ers tijdens begeleid verlof, die tot de nodige ophef leidden, hebben volgens Hirsch Ballin duidelijk gemaakt dat het verlofsysteem veiliger moet.

Daarom kiest hij ervoor beveiligers in te zetten. Ook laat de bewindsman begin volgend jaar verder onderzoek doen naar nieuwe elektronische technieken die bij het verlof kunnen worden gebruikt. Eerdere onderzochte volgsystemen bleken onvoldoende bruikbaar.