Linkse politici chargeren collega's rechts

Icoon PolitiekSinds de Tweede Kamerverkiezingen waait er een nieuwe wind door Den Haag. Linkse politici menen te hebben gewonnen, en laten dit maar al te graag weten aan hun collega's aan de rechterflank. Rechts, op haar beurt, reageert met walging.

Op de eerste dag dat de nieuwe Tweede Kamer bijeenkwam, greep Ineke van Gent (GroenLinks) haar kans. Uitdagend als een voetballer die net het beslissende doelpunt heeft gescoord - met één vinger draaiend in de lucht - richtte ze heupwiegend haar blik op de bankjes van CDA en VVD. Haar boodschap, verpakt in een glimlach van oor tot oor: nu is links aan de beurt.

Tineke van gentTwee weken later geniet Van Gent nog steeds van de nieuwe verhoudingen op het Binnenhof. "De lucht is opgeklaard. Jarenlang hebben we ons als oppositie de blaren op de tong gekletst, zonder succes. Nu is er opeens van alles mogelijk. Ik word hier erg vrolijk van".

Ter rechterzijde wordt gegruwd bij zoveel 'triomfalisme'. Hans van Baalen (VVD): "De euforie spat ervan af bij de linkse partijen. Ze ervaren de huidige zetelverdeling als een bevrijding. De afrekening met rechts kan beginnen."

De eerste voortekenen van een linkse lente zijn volgens Van Baalen onmiskenbaar. 'Oude' asielzoekers worden tijdelijk niet uitgezet, PvdA-Kamerlid Verbeet is gekozen tot Kamervoorzitter en er zijn serieuze gesprekken gaande over een centrum-links kabinet. Nog deze week wil links ook de no-claim regeling in de zorg afschaffen, de bezuinigingen op de huursubsidie terugdraaien en het generaal-pardon voor asielzoekers invoeren.

Hans van BaalenVan Baalen: "Links wil nu ook alles. Ze zouden op ingetogen wijze de meerderheid kunnen verzilveren, maar daarvan is geen sprake. Het is gewoon Bam! Zoals bij het generaal pardon. Het buikje wordt volledig rond gegeten. Ik ga ervan uit dat de komende benoemingen voor burgemeesters en politieke functies linkse benoemingen zullen zijn."

PvdA'er Ferd Crone ziet net als Van Gent ruimte voor 'sociale correcties', maar merkt tegelijkertijd op dat eén generaal pardon nog geen linkse lente maakt. SP'er Harry Van Bommel is evenmin bevangen door een linkse euforie. "Het is nog te vroeg om een echte verandering te constateren. De komende weken vormen de lakmoesproef."

Desondanks maakt Hans van Baalen zich 'met vreugde' op voor scherpe, slimme en harde oppositie. "Gelukkig duurt deze linkse dwaasheid maximaal een jaar", zegt hij. "Dan begint het uithuilen, omdat het zo moeilijk is om te regeren."