'PvdA-stemmers willen alleen met SP'

Een meerderheid (53 procent) van de PvdA-kiezers wil niet dat hun partij deelneemt aan een coalitie zonder de SP. Van deze groep zou 70 procent ook wel willen stemmen op de SP of GroenLinks. Dat bleek dinsdag uit een peiling van Maurice de Hond.

Van de PvdA-stemmers vindt 41 procent dat hun partij wel in een regering moet stappen waar de SP niet in zit. CDA'ers zijn minder verdeeld als het gaat om deelname aan een kabinet zonder de SP. Een ruime meerderheid (77 procent) vindt dat het CDA niet met de SP verder moet.

Opvallend is verder dat 33 procent van de ondervraagden denkt dat de volgende Tweede Kamerverkiezingen nog in 2007 zullen zijn en 26 procent denkt dat de volgende stembusgang in 2008 plaatsvindt. Van de kiezers die stemden op de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders of de VVD denkt de helft dat er nog dit jaar verkiezingen komen.

Terwijl tot voor kort de meeste kiezers dachten dat er een regering zou komen in januari of februari denkt nu nog maar 39 procent dat dit het geval is.