Zuid-Europa kritisch over gsm-plan van EU

Icoon Telecom De Zuid-Europese lidstaten zijn niet positief over het plan van de EU om telefoonbedrijven te dwingen hun tarieven voor grensoverschrijdende gsm-gesprekken en sms'jes te verlagen. Deze toeristenlanden verdienen veel geld aan de dure gsm-gesprekken. Ook Groot-BrittanniŰ en Frankrijk zijn tegen: zij vinden dat de EU niet zomaar moet ingrijpen in de prijzen van bedrijven. Nederland is voor de maatregel, al moeten telefoonbedrijven wel een zekere marge behouden.

De beller betaalt momenteel gemiddeld vijf keer meer voor een internationaal gsm-gesprek dan de werkelijke kosten zijn. Een gesprek tussen lidstaten is vier maal zo duur als een gesprek binnen lidstaten. Viviane Reding, Europees Commissaris voor Informatiemaatschappij en Media, vindt deze kosten onnodig en onaanvaardbaar. Daarom wil ze met haar voorstel bereiken dat de tarieven voor binnenlandse en buitenlandse gsm-gesprekken niet onnodig sterk mogen verschillen. Ze wil de maatregel in de herfst van 2007 invoeren, al lijkt dat wel erg optimistisch.

De telecombedrijven staan ook kritisch tegenover het voorstel. Ze hebben bezwaren tegen de gedwongen prijsverlaging. Reding heeft daar geen boodschap aan en heeft onlangs ook sms-tarieven toegevoegd aan het voorstel. Internationale sms'jes blijken ook veel meer te kosten dan sms'jes naar het binnenland.