Drie nieuwe gratis kranten op komst

Icoon Media Er komen binnenkort waarschijnlijk drie nieuwe gratis kranten: de kwaliteitskrant De Pers, de financiële krant Metro Finance en een nieuwe middagkrant van de Metro.

Geldschieter Marcel Boekhoorn had eerder al aangekondigd dat hij een gratis krant wilde opzetten en heeft nu besloten deze de naam De Pers te geven. "Het is een krachtige, klassieke, stijlvolle naam die past bij de krant", aldus uitgever Cornelis van den Berg. Er waren aanvankelijk 1200 namen, die teruggebracht werden tot tien. Uiteindelijk kwam de naam van de krant echter uit de redactie zelf.

Het is nog niet bekend wanneer het eerste exemplaar bij stations, universiteiten en winkelcentra zal liggen. "Dat willen we ook niet bekendmaken. Het wordt januari, maar we kondigen de dag niet aan en we starten geen reclamecampagne. Een gratis krant verkoopt zichzelf", gaat Van den Berg verder. "Het is een misverstand dat jongeren Metro en Spits lezen vanwege de formule. Ze zijn alleen op de juiste tijd op de juiste plek beschikbaar: het openbaar vervoer is een verveelmoment. Ook jongeren willen echt nieuws en mooie verhalen lezen".

Metro Finance is de werktitel van een nieuwe gratis financiële ochtendkrant. Metro-directeur Silvio de Groot schat de kans dat deze krant er komt op vijftig procent. Hij ziet ruimte in deze markt, omdat het Financieele Dagblad maar een oplage heeft van 55.000. Eerder wilde Metro een samenwerking met het FD, maar die heeft dat afgewezen. Ook werkt Metro aan een gratis middagkrant, maar daar is verder nog weinig over bekend.