Miljoenen wormen bij brand omgekomen

Icoon BrandMiljoenen wormen zijn gisterenmiddag omgekomen toen Europa's grootste wormenkwekerij in Castricum rond 14.00 uur in brand vloog. Werknemers van Tardy Vermicultures B.V zaten net aan de koffie toen ze opeens zagen dat de loods, van zo'n twintig bij vijftig meter, in brand stond.

Bij de brand ontploften diverse dieselvaten. De zwarte rookpluimen die dat veroorzaakte, waren tot in de verre omtrek te zien. Er vielen geen gewonden bij de brand. De schade voor eigenaar Jan Tardy is echter niet te overzien.

De brand trok veel ramptoeristen en de politie moest de Heemstederweg afzetten om gevaarlijke situaties te voorkomen. Later, omstreeks vier uur toen de brandweer nog volop aan het blussen was, ging een politiehelikopter de lucht in om de vuurhaarden te lokaliseren. Pas aan het begin van de avond was de brand onder controle.

De wormen die in Castricum werden gekweekt, zijn voor het overgrote deel bedoeld voor gebruik door composteringsbedrijven en het fabriceren van zeer vruchtbare wormenmest (de kaviaar van compost). Verder worden ze verwerkt in cosmetica (make-up), in de sportvisserij en een Amerikaans bedrijf maakt er wormenhamburgers van.