Karel de Groteprijs naar Solana

Icoon EuropaDe Karel de Groteprijs gaat dit jaar naar de Spanjaard Javier Solana. Hij krijgt de prestigieuze Europese prijs omdat hij in naam van de Europese Unie bij ''alle grote conflictenhaarden in de wereld'' bemiddeld heeft, en daarmee de grootste bouwer aan Europa is, aldus de Duitse organisatie.

De 64-jarige buitenlandcoördinator van de EU heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de vrede in de wereld. ''De uitverkiezing van Solana is ook een symbool voor de wens dat Europa ten aanzien van het buitenland en de veiligheid met één stem spreekt'', aldus burgemeester Jürgen Linden van Aken. De uitreiking heeft plaats op 17 mei 2007 in het stadhuis.

In een eerste reactie zei de buitenlandcoördinator de onderscheiding als een grote eer voor hem en zijn familie te beschouwen. Solana zei dat de Karel de Groteprijs voor hem waardevoller was dan een Nobelprijs.

Solana was van 1995 tot 1999 secretaris-generaal van de NAVO. Sindsdien is hij belast met het gemeenschappelijke buitenland- en veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Javier Solana is de vierde Spanjaard die de Akense prijs wint en de tweede in zijn familie. In 1973 was die voor zijn oudoom, de filosoof en socioloog Don Salvador de Madariaga.

Sinds de instelling in 1950 is de Karel de Groteprijs uitgereikt aan onder anderen koningin Beatrix (1996) en Bill Clinton (2000). Aan de onderscheiding is een symbolische geldprijs van 5000 euro verbonden.

Javier Solana, buitenlandcoördinator van de EU
Solana: Prijs 'voor mij nog waardevoller dan een Nobelprijs'