'PvdA-wethouder gaf zichzelf vergunning'

Voor de derde keer binnen een paar jaar is een PvdA-politica van een deelraad in Amsterdam in opspraak geraakt. Dit keer betreft het wethouder Els Verdonk van de deelraad Zuidoost. De Volkskrant ontdekte een geheim gehouden rapport van het Bureau Integriteit dat concludeert dat Verdonk onvoldoende heeft gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Verdonk, wethouder van ruimtelijke ordening, zou zichzelf een vergunning hebben gegeven voor de bouw van een serre aan haar huis. Zelf zegt ze dat zij het dossier over de serre aan een collega-wethouder heeft gegeven, maar onderzoekers van het Bureau Integriteit konden daarvoor geen bewijs vinden. Wel troffen de onderzoekers een brief aan die ambtenaren hadden geschreven namens de echtgenoot van Verdonk.

Het onderzoek begon na klachten van de buren van Verdonk, die bezwaar hadden ingediend tegen de bouw van de serre. Ze waren boos dat dat de wethouder toch een bouwvergunning kreeg, terwijl de beroepscommissie van het stadsdeel hen in het gelijk had gesteld. Ze stapten naar de civiele rechter. Het stadsdeel moest uiteindelijk de bouwvergunning alsnog intrekken.

'Conclusies omarmd'
Volgens een woordvoerder van het stadsdeel 'omarmen' wethouder Verdonk en de overige stadsdeelbestuurders de conclusies van het Bureau Integriteit. Zij zullen voortaan dossiers waarbij ze persoonlijk betrokken zijn meteen overdragen aan een collega.

Eerder al raakte PvdA-stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet in opspraak. Zij had verzwegen dat ze in haar eerste bestuursperiode tweemaal was veroordeeld voor rijden onder invloed. En PvdA-raadslid Ama Carr bleek vlak voor de deelraadsverkiezingen door de politie te zijn gepakt voor het rijden zonder rijbewijs en het opgeven van een valse naam. De PvdA verbond geen gevolgen aan het gedrag van Sweet en Carr.