'Leider al-Qaeda in Turkije opgepakt'

Icoon TerrorismeDe Turkse politie heeft een advocaat opgepakt die zichzelf had uitgeroepen tot leider van het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda in Turkije. Agenten arresteerden ook negen andere verdachten, meldde het persbureau AnatoliŽ zaterdag.

De politie voerde gelijktijdige operaties uit in Istanbul, Ankara en de westelijke provincie Izmir, nadat e-mails over het kopen van bommateriaal waren onderschept. De verdachten werden overigens al gearresteerd voor het bezoek van paus Benedictus XVI, dat op 28 november begon. Voor zover bekend hadden de verdachten echter geen aanslag tegen de rooms-katholieke kerkvorst in gedachten.

De politie nam ook materiaal in beslag waarmee bommen kunnen worden gemaakt en een cd'tje dat explodeert als het in een computer wordt gestopt. Het was voor het eerst dat de Turkse politie op zo'n dodelijk snufje stuitte. Verder zijn kaarten in beslag genomen van een olieraffinaderij.

IBDA-C
Twee van de arrestanten zijn lid van de verboden terreurgroep IBDA-C, onder meer berucht door aanvallen op bars, discotheken en kerken. Deze extremistische splinterorganisatie stelde zich samen met al-Qaeda verantwoordelijk voor een serie bloedige bomaanslagen in november 2003.

Meer dan zestig mensen kwamen om het leven door ontploffingen bij twee synagogen, het Britse consulaat en het kantoor van bank HSBC in Istanbul. In verband met die zaak worden 73 verdachten berecht.