Amsterdam is 14.000 woningen kwijt

Amsterdam blijkt maar liefst 14.000 spookwoningen te tellen. Woningen die wel in de gemeentelijke administratie staan, maar waarvan niemand weet waar ze zijn. Opmerkelijk is dat tot het jaar 2000 het verschil tussen woningen en woonadressen beperkt bleef tot 3.500. Daarna schoot het verschil in een paar jaar omhoog naar 14.000.

Voor 50% van de 14.000 woningen heeft de Amsterdamse Dienst Wonen een verklaring, maar voor de andere helft niet. Bij 3.500 woningen gaat het om 'frictieleegstand' (leegstand door verhuizing of stadsvernieuwing). De andere 3.500 zouden woningen zijn van bewoners die zich niet inschrijven: ze willen onzichtbaar blijven of ze zijn het domweg vergeten. Ook worden woningen samengevoegd zonder dat dat deugdelijk wordt geregistreerd, en blijken woningen te worden omgezet in bedrijfspanden, alweer zonder het te melden. Het omzetten van woningen naar bedrijfspanden gaat rechtstreeks in tegen het beleid dat Amsterdam voorstaat. De verantwoordelijke wethouders willen juist bedrijfspanden omzetten naar woningen.

Waar de andere 7.000 woningen zich moeten bevinden, is tot nog toe een raadsel. Als overigens alle 14.000 woningen beschikbaar zouden komen, zou bijna in één klap de ergste woningnood in de stad zijn opgelost.