Recherche vervalst bekentenis verkrachter

Icoon PolitieDe Groningse recherche heeft dit voorjaar eigenhandig een ontkennende verklaring van een verdachte zedendelinquent omgezet in een valse bekentenis. De verklaring werd bij de rechtbank gebruikt als bewijsmateriaal. De advocaat van de verdachte verkrachter is woedend op de politie.

Justitie ontdekte de valse verklaring zelf. Ze bekeken video-opnames die van de verhoren met de verdachte waren gemaakt. Daarin blijft de man ontkennen. Toch lag er een schriftelijke bekentenis op tafel. De recherche ontkent dat bewust met de verklaring is geknoeid. Volgens hen is de bewuste passage slechts een samenvatting van het verhoor. De rechter verklaarde het stukje papier ongeldig. De officier van justitie bood zijn excuses aan de verdachte aan.

De rechter sprak van een ernstige schending van de procesorde, maar verbond geen consequenties aan de zaak. Volgens hem wijst niets in het proces ''op bewuste misleiding''. Wel is de bekentenis uit het bewijsmateriaal gehaald. Alle verhoren met de verdachte verkrachter zijn op video opgenomen. Justitie neemt geen sancties tegen de betrokken rechercheurs. Het is niet bekend bij welke zaak de verdachte precies is betrokken.