OM vervolgt gezinsvoogd Savanna

Icoon JustitieDe gezinsvoogd die verantwoordelijk was voor de hulpverlening aan het in 2004 omgebrachte meisje Savanna en haar moeder wordt vervolgd voor dood door schuld dan wel het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Dat liet het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag weten.

De 3-jarige Savanna uit Alphen aan den Rijn stierf in september 2004 doordat haar moeder Sonja de J. haar had mishandeld. De peuter stikte in een prop die Sonja in de mond van het kind had geduwd om haar stil te krijgen. De mishandelingen, waaronder slaan, opsluiting en ondervoeding, gebeurden structureel. De zaak deed veel stof opwaaien en riep de vraag op hoe het zover kon komen omdat er al jaren een scala aan hulpverleners bij Sonja de J. over de vloer kwam.

De Inspectie Jeugdzorg gaf eerder in een rapport ongezouten kritiek op diverse organisaties die zich met het gezin hadden beziggehouden. De inspectie wees bijvoorbeeld naar Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Zij stelden volgens de inspectie niet het belang van het kind voorop, maar dat van haar moeder.

Advocaat Brigitte Roodveldt van de gezinsvoogd heeft bij de rechtbank in Den Haag bezwaar aangetekend tegen het besluit van het Openbaar Ministerie. Dat liet de raadsvrouw vrijdag weten.

De moeder van Savanna werd eerder al veroordeeld tot zes jaar cel en tbs.

Update 12.51 uur
De Belangenvereniging voor Medewerkers Bureaus Jeugdzorg heeft met verbijstering gereageerd op het besluit van het OM. ''We zijn vogelvrij'', zegt voorzitter Ton Moolenaar.

''Wij moeten van onze werkgevers werken volgens vaste procedures en regels. Als het vervolgens fout loopt met een kind, worden wij verantwoordelijk gesteld.''

Moolenaar vindt het schandalig dat justitie de gezinsvoogd ruim anderhalf jaar heeft laten 'bungelen' voordat definitief bekend werd dat de vrouw zou worden vervolgd. Al begin 2005 maakte het Openbaar Ministerie bekend een onderzoek te starten of vervolging van de gezinsvoogd mogelijk zou zijn.

Hans Nieukerke, voorzitter van de afdeling Jeugdzorg van werkgeversorganisatie MO Groep, zegt dat zijn organisatie zich ''kapot'' is geschrokken ''We hadden niet gedacht dat dit kon gebeuren.''

Nieukerke verwacht dat de uitspraak een grote impact zal hebben op de honderden gezinsvoogden in Nederland. ''Ze zullen minder slagvaardig worden in hun beslissingen. Want als ze een fout maken, kunnen ze voor de rechter worden gedaagd. Ze zullen zich wel drie keer bedenken.''