Onderzoek naar uitspraken PVV-Kamerlid

Justitie gaat onderzoeken of bepaalde uitspraken van Partij voor de Vrijheid-Kamerlid Dion Graus wel door de beugel kunnen. Dat heeft het openbaar ministerie (OM) in Maastricht gisteren laten weten.

Het gaat om uitlatingen die Graus deed in een live-uitzending van de Limburgse omroep L1 op de avond van de verkiezingen. Graus zei toen: ''Nu al zijn er in Heerlen wijken waar je niet meer veilig kunt lopen, waar politiewagens in brand worden gestoken door bepaalde bevolkingsgroepen die onze democratie niet accepteren, die ons geloof niet accepteren en die onze vrouwen hoeren noemen. Die mensen gaan wij kei- en keihard aanpakken en geloof me; dat gaat gebeuren.'' De PVV-volksvertegenwoordiger deed die uitspraak op een vraag waarom het noodzakelijk is om de grenzen voor bepaalde niet-Westerse allochtonen voor minstens 5 jaar te sluiten.

Het OM bekijkt of deze uitspraken in juridische zin zijn toegestaan. Mocht het OM Graus schuldig achten aan discriminerende uitspraken, dan riskeert het Kamerlid, volgens artikel 137d van het wetboek van strafrecht, een maximale gevangenisstraf van 12 maanden.

Het PVV-Kamerlid laat in een reactie weten zich van geen kwaad bewust te zijn en dat hij niets discriminerends heeft gezegd. ''Ik neem niets terug. Ik heb gezegd wat ik heb gezegd.''