'Turkije beïnvloedde Nederlandse verkiezingen'

Icoon Verkiezingen Een adviseur van de Turkse minister van Religieuze Zaken en Turken in het Buitenland zou Nederlandse Turken per e-mail hebben opgeroepen om bij de laatste verkiezingen op D66-politica Fatma Koser Kaya te stemmen. Dat meldde het televisieprogramma NOVA donderdag.

D66-leider Alexander Pechtold zegt de kwestie erg vervelend te vinden. Hij wil dat minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken de zaak onderzoekt. Pechtold vindt dat "toekomstige EU-partners" niet elkaars verkiezingen mogen beïnvloeden. VVD-buitenlandwoordvoerder Hans van Baalen wil dat Bot de Turkse ambassadeur op het matje roept.

De van oorsprong Turkse Koser Kaya kwam na de verkiezingen dankzij een groot aantal voorkeurstemmen in de Tweede Kamer. Zij sprak zich niet uit over de 'Armeense kwestie', omdat haar partij Turkse kandidaten niet daarover ondervroeg.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de kwestie in Ankara aangekaart. De Turkse minister van Staat Mehmet Aydin zegt echter niets te weten van de e-mail en keurt die ook ten strengste af. "Wij mengen ons niet in de binnenlandse politiek van onze vrienden", stelt hij in een reactie. Hij kan zich nauwelijks voorstellen dat het gebeurd is. Mocht dat wel zo zijn dan "moet er sprake zijn van ernstig misbruik".

Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de kwestie nog verder. Zo is volgens een woordvoerder van minister Bot niet duidelijk of de e-mail ook echt door de gewraakte adviseur van de Turkse minister van Religieuze Zaken is geschreven, laat staan of de minister daar zelf van af wist.