Frankrijk gaat concurrentie aan met CNN

Icoon Media Frankrijk heeft donderdag de Engelstalige nieuwszender France 24 gelanceerd, waarmee het land de concurrentie aan wil gaan met CNN en andere gevestigde nieuwszenders. Frankrijk wil met de zender de "Franse waarden over de wereld verspreiden". Dat heeft BBC News gemeld.

De zender behandelt met name internationale nieuwsonderwerpen met een kritische Franse blik. Zo ging het eerste onderwerp van de zender over het falen van het Amerikaanse buitenlands beleid in Irak. Frankrijk was altijd fel tegen de oorlog in Irak. Ook werd er aandacht besteed aan protesten tegen de regering in Libanon en de humanitaire crisis in Chaad. Daarna werd de vergiftiging van Alexander Litvinenko behandeld. Pas daarna kwam kort Frans binnenlands nieuws.

Opvallend is dat de zender in het Engels uitzendt. Op de huidige Franstalige kanalen worden Engelstalige films en programma's meestal nagesynchroniseerd. Ook is het opvallend dat er zoveel aandacht gegeven wordt aan internationale onderwerpen. Bij het Franse nieuws op de Franstalige zenders moeten de kijkers eerst tien onderwerpen over Frans binnenlands nieuws uitzitten, voordat buitenlands nieuws aan bod komt.

France 24 moet het gaan opnemen tegen marktleiders CNN en BBC. Drie weken geleden is ook Al-Jazeera een Engelstalige nieuwszender begonnen. Het budget van France 24 is echter een tiende van dat van CNN.

Klik hier om live naar France 24 te kijken. Ook kan het goed zijn om het Frans weer een beetje onder de knie te krijgen. De zender zendt namelijk ook in het Frans uit.Engelstalig de Franse waarden verspreiden


Met dank aan Emmers voor de submit.