Iran blokkeert videowebsite YouTube

Icoon Buitenlands Iran heeft de populaire videosite YouTube geblokkeerd. Internetters die de site in het islamitische land proberen te openen, krijgen een melding dat de site op last van de overheid niet beschikbaar is. Volgens Artsen Zonder Grenzen is censuur eerder regel dan uitzondering in Iran. Dat heeft Associated Press gemeld.

De Iraanse overheid weert websites met wat zij schadelijke inhoud noemen. Zo worden sites van politieke tegenstanders en sites met seksueel getinte afbeeldingen geblokkeerd. Nu valt ook YouTube hieronder. "Op basis van de wetgeving van de Iraanse Republiek is toegang tot deze website verboden", krijgt de internetter te zien, terwijl deze de videosite verwacht. Iran heeft geen verklaring gegeven waarom de site geblokkeerd wordt.

Artsen Zonder Grenzen kwam begin november met een lijst van landen die internetcensuur op grote schaal toepassen. Hiertoe behoren China, Cuba, Iran, Noord-Korea, Myanmar, Saudi-Arabië, Syrië, Tunesië, Turkmenistan, Uzbekistan, Vietnam en Wit-Rusland.

Met dank aan DHFC voor de submit.