Turkije opent haven en vliegveld voor Cyprus

Icoon Europa Turkije is bereid om een haven en een luchthaven open te stellen voor schepen en vliegtuigen uit Cyprus. Dat heeft een woordvoerder van EU-voorzitter Finland donderdag gezegd. Turkije heeft de berichten nog niet bevestigd.

Turkije weigerde eerder Cypriotisch verkeer toe te laten, waardoor de onderhandelingen met de EU over mogelijke toetreding ernstig werden belemmerd. Als Turkije inderdaad bereid is tot deze concessie, zou dat een grote doorbraak in de besprekingen met de EU kunnen betekenen. Een erkenning van Cyprus lijkt er echter nog niet in te zitten.

De leiders van Duitsland en Frankrijk hebben de laatste dagen gespeculeerd op een stopzetting van de onderhandelingen. Toen Griekenland, Polen en Nederland hier grotendeels mee akkoord gingen, werd de druk op Turkije behoorlijk opgevoerd. Turkije lijkt door deze speculaties wakker geschud om toch concessies te doen.

Update 18.02 uur
Het Turkse aanbod om een haven en een luchthaven open te stellen voor verkeer uit Cyprus zal alleen gelden als de EU eerst Turks-Cyprus erkent. De isolatie van de internationaal niet-erkende Turkse Republiek op het noordelijke deel van Cyprus moet eerst opgeven worden, voordat Turkije ook maar een enkele haven of vliegveld opent. Dat heeft een bron bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag laten weten.

"Wij willen dat voor iedere haven die Turkije opent, er ook aan de andere kant een haven open komt te staan", aldus de bron. De EU eist dat Ankara zonder voorwaarden vooraf al zijn havens en luchthavens voor het Cypriotisch verkeer opent. Als Turkije voorwaarden blijft stellen aan de openstelling, dan lijkt het aanbod geen doorbraak te kunnen forceren in de toetredingsonderhandelingen van Turkije tot de Europese Unie. Op de Europese Raad volgende week zullen de regeringsleiders besluiten hoe het verder moet met de toetreding van Turkije.

Met dank aan Europees voor de submit.