Mogelijk busstaking in Utrecht

Icoon Staking Reizigers in Utrecht moeten donderdag rekening houden met een staking van de stadsbussen. Het is mogelijk dat vanaf 12 uur de medewerkers van de Utrechtse vervoersorganisatie GVU het werk neerleggen. Dit duurt dan de rest van de dag.

Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, hangt deels af van het overleg donderdagochtend tussen de GVU en vakbond Abvakabo FNV. Als de twee partijen 's ochtends tot een akkoord komen, zegt de vakbond de geplande stakingsacties af. Ook een door GVU aangespannen kort geding gaat dan niet door.

De FNV-bond sluit echter niet uit dat de medewerkers van de GVU dan een wilde staking beginnen. "Er is veel onvrede onder het personeel over de gang van zaken. Wat zij zelf gaan doen, is voor ons koffiedikkijken", aldus een woordvoerster.

Abvakabo eist de garantie dat er niet gesleuteld wordt aan de arbeidsomstandigheden van de GVU-werknemers bij een overname van het busbedrijf. De Utrechtse gemeenteraad beslist donderdag over het plan van het college om de aandelen aan Connexxion te verkopen.

Update 10.03 uur
De busstaking in Utrecht gaat niet door. Busvervoerder GVU en de vakbond Abvakabo FNV zijn het eens geworden over afspraken die garanderen dat de 800 GVU-werknemers er niet op achteruit gaan na de overname door Connexxion.

De partijen hadden gisteren mondelinge afspraken gemaakt. De vakbonden wilden dat die op schrift zouden komen. Dat is vanochtend gebeurd.