'Anne Frank-boom is te redden'

De Anne Frank-kastanjeboom in Amsterdam hoeft helemaal niet gekapt te worden. Dat zei boomchirurg Jörn Copijn afgelopen nacht in het Radio 1 programma Casa Luna. Onlangs werd bekend dar er een kapvergunning aangevraagd is voor de monumentale kastanjeboom in de tuin van Keizersgracht 188. In haar dagboek schrijft Anne Frank een paar keer over de boom, die ze vanuit haar huis aan de Prinsengracht kon zien.

"Vijftien jaar geleden werd ook al beweerd dat de boom omgehakt moest worden. Daar heb ik me toen ook al tegen verzet en toen bleef de boom staan." In 1993 werd voor de eerste keer geconstateerd dat de boom was aangetast door Ganoderma oftewel tonderzwam. Deze ziekte eet de boom van binnenuit op.

Sinds een jaar blijkt volgens het stadsdeel Amsterdam-Centrum echter dat de boom harder opgevreten wordt door de Ganoderma dan aangroeit. Inmiddels zou 37 procent van het hout verrot zijn. "De oorzaak zou heel goed kunnen liggen doordat de gemeente heel onoplettend is geweest. De gemeente heeft destijds een bouwvergunning gegeven voor een schuur en een stenen schutting. Daarom zijn er grote wortels afgehakt, en daar is de boom ook gaan inrotten. De helft van de stam is zwaar aangetast en van binnen is de boom zwaar verrot."

Maar toch is er volgens Copijn iets aan te doen. "Door de boom te knotten, denk ik dat de kastanje weer gaat uitgroeien. Je moet de windvang van de kroon zien te reduceren, en dat lukt hiermee."

Copijn heeft een gesprek met de gemeente gehad, waarin hij een second opinion aanvroeg voor de boom. Maar die optie werd door de gemeente "resoluut afgewezen".

Anne Frankboom