Finland ratificeert Europese grondwet

Icoon Europa Finland heeft dinsdag de Europese grondwet goedgekeurd. Een grote meerderheid van het parlement vindt dat het grondwettelijk verdrag alsnog ingevoerd moet worden: 125 parlementsleden waren voor en 39 tegen. Finland is het zestiende EU-land dat het verdrag goedkeurt.

Sinds de Nederlandse en Franse burgers tegen het grondwettelijk verdrag stemden door middel van referenda, is er verdeeldheid ontstaan binnen de Europese Unie. De EU heeft daarna een 'periode van reflectie' afgekondigd, waardoor het langer dan een jaar stil bleef rondom het onderwerp. Nu lijkt deze reflectieperiode langzaam doorbroken te worden.

Finland, dat momenteel voorzitter is van de EU, wil met het ratificeren van het verdrag een signaal afgeven dat de grondwet alsnog ingevoerd moet worden. Paavo Lipponen, de president van het Finse parlement, is tevreden met het signaal. "De uitslag heeft voor een nog grotere meerderheid van lidstaten gezorgd die voor dit verdrag zijn", zegt hij. De Europese Commissie is blij met de ratificering van Finland. "Het geeft aan dat ons project nog leeft", aldus voorzitter Jose Manuel Barroso.

Duitsland, dat in januari voorzitter zal worden van de EU, wil zoveel mogelijk van de inhoud van de Europese grondwet redden. Op de Europese Raad in Brussel volgende week zal duidelijk worden wat er zal gebeuren. Mogelijk krijgt de Europese grondwet een nieuwe naam of worden alleen delen van de grondwet ingevoerd. Nederland wil dat de Europese grondwet dood verklaard wordt en dat er een nieuw verdrag komt.Groen: voor. Rood: tegen. Blauw: nog niet gestemd